Menü


2016 Erasmus personel başvuruları başlamıştır

Değerli Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mensupları,
 
2016 "Erasmus+ Personel Ders Verme ve Eğitim Alma Hareketliliği" başvuruları  13.10.2016 - 11.11.2016 tarihleri arasında yapılacaktır. Başvuru süreci ile ilgili bilgiler aşağıda özetlenmiştir:
 
“Ders verme” ya da “eğitim alma” hareketliliğinden faydalanmak isteyen üniversitemiz personelinin, yararlanmak istedikleri hareketlilik türü ile ilgili başvuru formunu doldurarak, istenen diğer belgelerle birlikte en geç 11.11.2016 Cuma günü saat 17.00’ye kadar Uluslararası İlişkiler Birimineiletmeleri gerekmektedir.
 
Erasmus Personel Hareketliliğinden üniversitemizde kadrolu ya da sözleşmeli olarak istihdam edilen ve fiilen görev yapan tam/yarı zamanlı akademik ve idari personel faydalanabilir. Ancak  hizmet alımı yoluyla çalışan şirket personeli Erasmus Programı’na başvuramaz.
 
Erasmus Personel Hareketliliği seçim sonuçları son başvuru tarihinden en geç üç hafta sonra ilan edilecektir. Bundan dolayı, Erasmus Hareketlilik Programınızı 02 Aralık 2016 tarihinden itibaren başlayacak ve 31 Mayıs 2018 tarihinden önce tamamlanacak şekilde planlamanız gerekmektedir. Bu tarihler arasında gerçekleşmeyen faaliyetler Erasmus kapsamında değerlendirilemez ve desteklenemez.
 
Erasmus Personel Hareketliliği ile ilgili bilgiler, değerlendirme ve seçim ölçütleri aşağıda yer almaktadır.
 
DERS VERME HAREKETLİLİĞİ: Nedir? Puantaj? Süresi? Kontenjan? Gerekli Belgeler?
                           
Erasmus ders verme hareketliliği, üniversitemizde “ders vermekle yükümlü olan” bir personelin, program ülkelerinden (program ülkeleri için tıklayınız)birinde ECHE (Yükseköğretim Erasmus Beyannamesi) sahibi ve Erasmus Kurumlararası Anlaşmamız (Kurumlararası Anlaşmalarımız için tıklayınız) bulunan bir yükseköğretim kurumunda öğrencilere ders vermeye ilişkin olarak karşı kurumla ortaklaşa akademik/eğitsel faaliyetler gerçekleştirmesi imkan sağlayan faaliyet alanıdır.
 
Başvuru için dil şartı: Avrupa Düzeyinde B2
 
Lütfen aşağıda verilen YABANCI DİL SINAVLARI EŞDEĞERLİLİKLERİ ‘ne bakınız. 
 

Eşdeğerlik Tablosu Avrupa Ortak Dil Çerçevesi Seviyeleri KPDS-ÜDS-YDS
Puanı
B2 75
C1 95
C2 10

 
*TOEFL sınavları için ÖSYM tarafından belirlenmiş karşılıklar kullanılır.
 
Başvuru değerlendirmeleri puantaja göre yapılmaktadır.
 
Faaliyet süresi: en az 8 saat ders vermek şartı ile, en az 2 iş günü ve en fazla 2 ay (seyahat süresi hariç).
 
Ders verme faaliyeti için önerilen “hibeli” hareketlilik süresi, uluslararası akademik hayata anlamlı bir katkı sağlayabilmesi için ve üniversitemize tahsis edilen hibe tutarından kaynaklı olarak,  5 iş günü (seyahat süresi hariç) olarak belirlenmiştir.
 
2016 Erasmus Hareketlilik projesi için belirlenen toplam kontenjanımız 14 kişidir. (Her akademik birim için en fazla bir kişilik kontenjan planlanmaktadır).
 
Bu faaliyetten yararlanmak isteyen akademik personel, buradan ulaşabileceği Erasmus Kurumlararası Anlaşmalarında (Inter-Institutional Agreements) belirtilen alanlara, kontenjanlara ve faaliyet türüne göre başvuru yapabilir. Erasmus ortaklarımızın irtibat bilgilerine ise buradan ulaşabilirsiniz. İrtibat bilgileri bulunmayan kurumların web sayfalarını ziyaret ederek Erasmus Ofislerine yazabilirler.
 
Anlaşma listesinin; 
 
“H” sütununda ilgili anlaşmanın kapsadığı akademik alanlar  (Örneğin "Kimya", "Eğitim", “ Matematik” vs.)
“L” sütununda karşı kuruma gidebilecek personel sayısı (yani kontenjan)
 “M” sütununda ise gidilebilecek en fazla gün sayısı ve
“F” sütununda Anlaşma’nın geçerlilik süresi yer almaktadır.
 
Başvuru için Gerekli Belgeler:

  1. “Yurtdışındaki Yükseköğretim Kurumunda Ders Vermeyi Planlayan Akademik Personelin Başvuru Formu”
  2. Öğretim Programı (Mobility Agreement - Staff  Mobility for Teaching )
  3. Avrupa Dil Portfolyosuna göre B2 düzeyine denk Yabancı Dil Sonuç Belgesi (ÜDS, KPDS, YDS, TOEFL veya Türkiye Devlet Üniversitelerinden alınmış yabancı dil sonuç belgesi, Lisans, Yüksek Lisans veya Doktorasından birini dersin verileceği dilde eğitim veren kurum/ülkede tamamlamış olan veya dersin verileceği dilin anadil olduğu ülkede kesintisiz 6 ay yurtdışı deneyimi olan (belgelemek koşuluyla) akademisyenlerden yabancı dil sonuç belgesi aranmaz)
  4. Özgeçmiş
  5. Vesikalık fotoğraf
  6. Yurtdışı doktora eğitimi almış olan akademisyenlerin doktora diploması fotokopisi.

 
Öğretim Programı (Mobility Agreement - Staff Mobility for Teaching) formu doldururken lütfen örnek formu inceleyiniz ve daha sonra boş formu doldurunuz. Form doldurma konusunda Erasmus Bölüm Koordinatörünüzden destek talep edebilirsiniz. Formu doldurduktan sonra elektronik ortamda doldurmaları gereken yerlerin doldurulması ve onay için karşı kuruma gönderiniz. Ortak kararlaştırılan programda 3 tarafın da imzası bulunması gerekmektedir (siz, karşı kurumun yetkilisi ve OMÜ Erasmus Kurum Koordinatörümüz).  Başvuruda imzalı / onaylı  Mobility Agreement - Staff Mobility for Teaching  formunun taranmış/fakslanmış/e-posta ile gönderilmiş kopyaları teslim edilebilir. Formun orijinalinin hareketlilik bitimine kadar birimimize teslim edilmesi gerekmektedir.
 
Mobility Agreement - Staff Mobility for Teaching formu doldururken programınızda vereceğiniz derslerde mutlaka "lecture" kelimesini kullanmanız gerekmektedir. "Seminar" veya “Conference" gibi kelimeler kabul edilmemektedir. Lütfen eklediğiniz akademik/eğitsel faaliyetlerinizin tam güne yakın (en az 6 saat) olmasına dikkat ediniz. 
 
EĞİTİM ALMA HAREKETLİLİĞİ: Nedir? Puantajı? Süresi? Kontenjan? Gerekli Belgeler?
 
Erasmus personel eğitim alma hareketliliği üniversitemizde istihdam eden ve fiilen görev yapan tam / yarı zamanlı ve kadrolu / sözleşmeli (hizmet alımı / şirket personeli hariç) üniversitemiz personelinin (akademik ve/veya idari) program ülkelerinden birinde eğitim almasına olanak sağlayan faaliyet alanıdır. Bu faaliyet kapsamında kişinin mevcut işi ile ilgili konularda sahip olduğu becerileri geliştirmek üzere çeşitli eğitimler (işbaşı eğitimleri, gözlem süreçleri gibi) alması mümkündür.  Konferans katılımları ise faaliyet kapsamında desteklenmemektedir.
 
Başvuru değerlendirmeleri puantaja göre yapılmaktadır.
 
Faaliyet Süresi: en az 2 iş gün ve en fazla 2 ay (seyahat süresi hariç).
 
Eğitim alma faaliyeti için önerilen “hibeli” hareketlilik süresi, uluslararası akademik hayata anlamlı bir katkı sağlayabilmesi için ve üniversitemize tahsis edilen hibe tutarından kaynaklı olarak,  5 iş günü (seyahat süresi hariç) olarak belirlenmiştir.
 
2016 Erasmus Hareketlilik projesi için belirlenen toplam kontenjanımız 9 kişidir. (Her akademik birim için en fazla bir kişilik kontenjan planlanmaktadır).
 
Eğitim alma hareketliliği sadece idari personelimize yöneliktir.
 
Personel eğitim alma hareketliliği kapsamında,
 
ECHE sahibi bir yükseköğretim kurumuna ya da işletmeye gidilmesi mümkündür. Eğitim almak üzere gidilecek işletme yurtdışında bir eğitim merkezi, araştırma merkezi, yükseköğretim kurumu (NOT: işletme kapsamında değerlendirilen eğitim alınacak yükseköğretim kurumunun ECHE sahibi olması zorunlu değildir ve söz konusu yükseköğretim kurumu ile mevcut Erasmus Kurumlararası Anlaşmasına sahip olma zorunluğumuz yoktur) ya da işletme tanımına uyan diğer bir kuruluş olabilir. Bu çerçevede, uygun bir işletmeden kastedilen büyüklükleri, statüleri ve faaliyet gösterdikleri ekonomik sektör ne olursa olsun, özel veya kamuya ait her tür kurum/kuruluş ile sosyal ekonomi dahil her tür ekonomik faaliyette bulunan girişimdir.   
 
Bu faaliyetten yararlanmak isteyen personel kendi imkanları ile bir işletme bulmalıdır. İşletmede herhangi bir kısıtlama yoktur. Personelin kendi yaptığı iş ile ilgili olması tercih edilmelidir. İşletme bulma konusunda Avrupa’da yaşayan ortaklarınız, eş, dost veya akrabadan yardım istenebilir. Staff Training alanında aşağıdaki linkten ulaşabileceğiniz Erasmus Kurumlararası Anlaşmaları (Inter-Institutional Agreements) listesinde belirtilen alanlara, kontenjanlara ve faaliyet türüne göre ortak olduğumuz üniversiteler de değerlendirilebilir.
 
Anlaşma listesinin; 
 
“H” sütununda ilgili alanlar (Örneğin "Kimya", "Eğitim", “ Matematik” alanlar vs.)
“N” sütununda karşı kuruma gidebilecek personel sayısı (yani kontenjan)
“O” sütununda ise gidilebilecek en fazla gün sayısı
"F" sütununda ise Anlaşma’nın geçerlilik süresi yer almaktadır.
 
Hareketlilik gerçekleştireceğiniz kurumu bulmak için aşağıda yer alan veri tabanını da kullanabilir.
 
http://staffmobility.eu/staff-week-search
 
 
Başvuru için Gerekli Belgeler:
 

  1. “Yurtdışında Bir İşletmede Eğitim Almayı Planlayan Personelin Başvuru Formu”
  2. İş Planı (Mobility Agreement - Staff Mobility for Training)
  3. Yabancı Dil Sonuç Belgesi (Varsa)
  4. Özgeçmiş
  5. Vesikalık fotoğraf

 
İş Planı (Mobility Agreement -Staff Mobility for Training) formu doldururken lütfen örnek formu inceleyiniz daha sonra boş formu doldurunuz.
 
Form doldurma konusunda da Erasmus Bölüm Koordinatörünüzden yardım talep edebilirsiniz. Formu doldurduktan sonra elektronik ortamda doldurmaları gereken yerlerin doldurulması ve onay için karşı kuruma gönderiniz. Ortak kararlaştırılan programda 3 tarafında imzasının yer alması gerekmektedir (siz, karşı kurumun yetkilisi ve OMÜ Erasmus Kurum Koordinatörümüz). Başvuruda imzalı / onaylı Mobility Agreement - Staff Mobility for Training formunun taranmış/fakslanmış/e-posta ile gönderilmiş kopyaları teslim edilebilir. Formun orijinalinin hareketlilik bitimine kadar birimimize teslim edilmesi gerekmektedir.
 
Mobility Agreement - Staff Mobility for Training formu doldururken programınızda edineceğiniz eğitim için mutlaka "Training" kelimesini kullanmanız gerekmektedir. Lütfen eklediğiniz akademik/eğitsel faaliyetlerinizin tam güne yakın (en az 6 saat) olmasına dikkat ediniz. 
 
BAŞVURU DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ:
 
En önemli ölçüt başvurunun eksiksiz olması (başvuru formu, imzalı Mobility Agreement (for Teaching / Training) formu ve ders verme hareketliliği için Yabancı Dil Sonuç Belgesinin teslim edilmesi)
 
Her akademik / idari birimden yeterli başvuru olduğu takdirde o birimden en fazla 2 kişi (bir ders verme / bir eğitim alma hareketliliği) için seçilecektir. Bu seçim ise başvuru formlarında belirtilen Başvuru Değerlendirme Puantajına göre yapılacaktır.
 
SEÇİLME KRİTERLERİ:
 
Erasmus+ Ana Eylem 1: Bireylerin Öğrenme Hareketliliği, Program Ülkeleri Arasında Yükseköğretim Öğrenci ve Personel Hareketliliği, 2016 Dönemi, Yükseköğretim Kurumları için El Kitabı-V2 (sayfa 28-36) personel hareketliliği ile ilgili tüm seçime ilişkin temel ilkeler dikkate alınacaktır. Bunun yanı sıra,
-Daha önce ders verme / eğitim alma hareketliliği faaliyetinden faydalanmamış personele,
-Daha önce ders verme /eğitim alma hareketliliği faaliyetlerine dahil olmayan bölüm ya da
birimlere,
-Daha önce ders verme / eğitim alma hareketliği faaliyetlerinde yer almayan ve ya az sayıda yer alan ülke ve yükseköğretim kurumları ile hareketlilik faaliyeti gerçekleştirmeyi planlayan başvurulara öncelik verilecektir,
-Ders verme / eğitim alma hareketliliği kapsamında seçilecek personelin ilgili hareketlilik faaliyetini gerçekleştirebilmesi ve faaliyetten verim elde edebilmesi için seçimler sırasında personelin başvuru formundaki dil becerisi de göz önünde bulundurulacaktır.
 
HİBESİZ YARARLANMA OLANAĞI: 
 
Personel ders verme hareketliliğinden ve eğitim alma hareketliliğinden hibesiz olarak da faydalanabilir. (Asıl listeye giremeyen personel bu hakkı düşünebilir).
 
ENGELLİ PERSONELE İLAVE DESTEK: 
 
Engelli personelimiz personel ders verme hareketliliğinden ve eğitim alma hareketliliğinden ilave destekli faydalanabilir. (Asıl listeye giren personel bu konuda Erasmus Ofisinden daha ayrıntılı bilgi alabilir).
 
HİBELER HAKKINDA BİLGİLER:
 
Personel Hareketliliğinden faydalanan personele verilen hibe katkı niteliğinde olup, verilen hibe yurtdışında geçirilen döneme ilişkin masrafların tamamını karşılamaya yönelik değildir. Günlük hibe ve seyahat gideri miktarları hakkında bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
 
ULUSLARARASI İLİŞKİLER BİRİMİ ERASMUS OFİSİ İRTİBAT BİLGİSİ
 
E-mail : erasmus@omu.edu.tr
Tel.        Ayfer Akbulut                      1601
              Tuğçe Karaz              1608
              Nazan Şimşek                       1609
 
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN LÜTFEN AŞAĞIDAKİ LİNKLERİ ZİYARET EDİNİZ:
 
ERASMUS+ REHBERİ TÜRKÇE
http://www.ua.gov.tr/docs/default-source/halkla-ilişkiler/erasmus-program-rehberi-(tr).pdf?sfvrsn=0
 
ERASMUS+ REHBERİ İNGİLİZCE
 
http://erasmus.omu.edu.tr/uploads/erasmus-plus-programme-guide_en.pdf
 
Ulusal Ajans Web Erasmus Websitesi
 
http://ua.gov.tr/programlar/erasmus-programı/yükseköğretim-programı/öğrenme-hareketliliği
 
Avrupa Komisyonu Web Sitesi
 
http://ec.europa.eu/education/opportunities/higher-education/staff_en.htm
 
ÖNEMLİ BİLGİ VE FORMLAR İÇİN TIKLAYINIZ: 
 
Formlar:
 

  1. “Yurtdışındaki Yükseköğretim Kurumunda Ders Vermeyi Planlayan Akademik Personelin Başvuru Formu
  2.  “Yurtdışındaki İşletmede Eğitim Almayı Planlayan İdari Personelin Başvuru Formu” 

 
Mobility Agreement/Staff Mobility for Teaching (boş)
Mobility Agreement/Staff Mobility for Teaching (örnek)
 
Mobility Agreement/Staff Mobility for Training (boş)
Mobility Agreement/Staff Mobility for Training (örnek)
 
Erasmus+ Ana Eylem 1: Bireylerin Öğrenme Hareketliliği, Program Ülkeleri Arasında Yükseköğretim Öğrenci ve Personel Hareketliliği, 2016 Dönemi, Yükseköğretim Kurumları için El Kitabı-V2
 
Başvuru Değerlendirme Puantajı (Ders Verme)
 
Başvuru Değerlendirme Puantajı (Eğitim Alma)
 
Hibeler hakkında bilgi
 
Yabancı Dil Sınavları Eşdeğerlikleri 
 
Erasmus Kurumlararası Anlaşmalar listesi
 
Anlaşmamız bulunan kurumların iletişim bilgileri 
 
Erasmus Bölüm Koordinatörler Listesi
 
Erasmus+ Program Ülkelerin Listesi