Menü

Yakakent (Merkez)

Samsun’a 79 km mesafedeki Yakakent, aynı zamanda Samsun’un en batıdaki ilçesi, Sinop’un komşusudur. Yakakent, Samsun Sinop Karayolu üzerinde olduğu için yoğun bir ulaşım trafiği vardır. Alaçam’a 6 km, Bafra’ya  33  km  uzaklıkta.  Yaklaşık 10.000 kişinin yaşadığı ilçede, nüfusun %50’si şehir merkezinde, kalanı da köylerde yaşıyor.

Tarihinde üç isim taşımış:

Kominos, Gümenez ,Yakakent ilçesinde yeterli araştırma yapılamadığından Pilavtepe   olarak   bilinen   tümülüs dışında herhangi bir yerleşme izi   tespit   edilmemiştir.   Pilavtepe tümülüsü bölgedeki diğer örneklere    bakılarak    Hellenistik döneme tarihlenebilir M.Ö 330-30 1500’lü yıllarda Bizanslılar hüküm sürüyor Yakakent’te. Şehrin adı o dönemde  "Kominos".1514’de gerçekleşen ve tarihin en büyük   meydan   muharebelerinden biri olan Çaldıran Savaşı için sefere çıkan Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim’in, Kominos halkının Osmanlı İmparatorluğu’nu tanımaması üzerine, Kominos’u yerle bir ettiği söylenir.Kominos Osmanlılar tarafından ele geçirildikten sonra ismi de Gümenez olarak değiştiriliyor.1963’de belediye teşkilatının kurulmasıyla birlikte Gümenez, bugün kullanılan Yakakent olarak değiştiriliyor, 1991’de ise ilçe oluyor.

Yakakent’in merkezine vardığınızda sırtını denize dönmüş Atatürk heykelinin de yer aldığı meydan hemen karşımıza çıkıyor.Alanın sağ tarafında ise belediye binası, sol tarafta ise yine altında dükkanların bulunduğu 5 katlı binalar vardır. Burada geçmişi hatırlatan tek öğe, heykelin hemen karşısındaki 2 katlı ahşap binadır. Altı kıraathane olmuş şimdilerde. Soldaki 5 katlı binaların önünden doldurularak yükseltilmiş sahil şeridine geçiliyor.Trafiğe kapalı ve deniz kenarında  gezinti için çok uygun bir yoldur.

Karadeniz’i kucaklayan 14 km plajıyla Yakakent 

14 km’lik bakir bir plaj ve pırıl pırıl berrak bir deniz. Yakakent Samsun’un Karadeniz’e açılan en büyük penceresidir.  Bu  özelliği  ile  Samsun’un turizm açısından cazibe merkezi olmaya adaydır. Özel sektör de yatırım yapmaya başlamıştır. Kumluk Plajı ilklerden biridir. Tatil tercihiniz deniz ve huzur ise doğru adrestesiniz. Rahat ve keyifli bir ortamda denize girebilir, uzun doğa yürüyüşleri yapabilir, leziz balık çeşitlerinden yiyebilir ve muhteşem günbatımıyla günün yorgunluğunu çıkarabilirsiniz. Akşamüstü ve gece boyunca sahil şeridindeki hareketlilik size de cazip gelecektir. Sıra sıra çay bahçeleri, kafeler... Ayrıca yaz sezonu boyunca sahil bandında bulunan çay bahçeleri ile canlı müzik yapan barlar, gece hayatını doyasıya yaşamak isteyenlere  alternatif oluşturuyor.

Türkiye’nin en büyük balıkçı  barınağı

Yakakent Türkiye’nin en büyük balıkçı barınağına sahiptir. Sadece dalgakıranın içine 6 tane 25 m.lik büyük balıkçı teknesi bordalayabiliyor. Ama bir o kadar da sempatik bir yer burası. Denize sıfır, yarım ay şeklindeki koyda tek tek ya da birbirine yaslanmış  ahşap  kayıkhaneler  ve çekek yerleri var.Belliki kışlayan tekneler çatısı kapalı barınaklarda kışı zorlanmadan geçirebiliyorlar.Bu kayıkhanelerin bazılarının önünde ahşap küçük iskeleler denize doğru uzanıyor.Sahilde üç tane de balık lokantası vardır. Altı kayıkhane, üstü lokanta. Burada yemek yiyecekseniz kalkan balığını mutlaka tadın, tadına doyamayacaksınız.

Çam Gölü’ne doğru 

Yakakent’e geldiyseniz, 4 km kadar doğuya  doğru  yol  alıp  Çam  Gölü’nü görmenizi öneririz. Sahile dik inen  yamaçların  önünden,  denize paralel  yolun  solunda  pansiyonlar ve restoranlar var. Rüzgar müsait olduğu zamanlarda sahilde de çadır kurulabiliyor. Yolculuk çamların ortasından, mis gibi havayı soluyarak devam ediyor.

Sıcaklardan bunalıyorsanız

Son yıllarda deniz  turizminin yanı sıra yayla turizmi de çok fazla  ilgi görüyor. Yazın bunaltıcı sıcağından uzakta, doğa yürüyüşü ve piknik yapmak isteyenler Uzunkız, Elikbuyran ve Necati Batı yaylalarına çıkıyorlar. Farklı bir deneyim, keyif alacaksınız.

Yakakent’te pansiyonculuk gelişmiş

Yakakent’te aile pansiyonculuğu gelişmiştir. Pansiyonların yanı sıra belediyeye ait 20 yataklı otel ve restoran; hemen yanında yine belediyeye ait 12 odalı bir motel bulunuyor.15 yatak kapasiteli öğretmen evi hem burada konaklamak isteyen öğretmenlere hem de diğer tatilcilere hizmet veriyor. Bir başka konaklama alternatifi ise Çam Gölü mesiresi girişinde tatil köyü konumundaki motel ve pansiyonlar.

Temmuz ayı kültür ve sanat şenlikleri ile renkleniyor

Her yıl Temmuz ayının son haftasında Yakakent Belediyesi’nin düzenlediği kültür ve sanat şenliklerini  izlemek  için  çevre  ilçelerden gelen ziyaretçilerle hareketleniyor Yakakent.Şenlik kapsamındaki spor yarışmaları, müzik konserleri, yemek yarışmaları ile kültürel etkinlikler büyük ilgi topluyor.

Türk-Japon  dostluğuna  güzel  bir örnek oluşturan Yakakent Kushimato kardeşliği nedeniyle düzenlenen etkinlikler ve standlar şenliğin diğer boyutunu oluşturuyor.

Farklı Lezzetler

En meşhur yemekleri içli mantı. Mantı içinin farkı cevizden kaynaklanıyor. Sarmısaklı yoğurtla yeniyor. Dört mevsim balık yemeklerinin en lezzetlilerini yiyebilirsiniz burada. Hem kızartmaları hem de buğulamaları son derece lezzetli yapıyorlar.Yakakentte de ördek ve tavuk mutfakların vazgeçilmezi. Tirit burada da çok yapılan bir yemek.