Tekkeköy (Merkez)
Samsun’un doğusunda, Samsun Trabzon Karayolu’nun 13. km’sinde, Karadeniz’e kıyısı olan yeni ilçelerden biri Tekkeköy. Doğusunda Çarşamba yer alıyor. Samsun’dan Tekkeköy’e her an araç bulunuyor. Tekkeköy’ün yaklaşık nüfusu 49.000 ve bu nüfusun yarısı merkezde, yarısı da köylerde yaşıyor. İlçe topraklarının üçte birini de Çarşamba ovasının devamı oluşturuyor. Oldukça verimli topraklar bunlar ve tütüncülükten, mısır ve sebzeciliğe kadar tarımın her türü yapılıyor.
Tekkeköy’e doğru yol alırken: Kutlukent
Tekkeköy’e doğru yol alırken önce Kutlukent sapağından içeri girip Kirazlık deresinin yanından Altınkaya Mahallesi’ne tırmanılıyor. Virajlı bir yol. Burada yaşayan halkın büyük bölümü mübadil. Yolun solunda eski bir taş kilise karşınıza çıkıyor.
Keltepe Kilisesi. Kubbesinin bir bölümü yıkılmış. Restorasyon yapılmasını bekliyor. Samsun ayaklarınızın altında burada. Kiliseyi ziyaret ettikten sonra yine aynı yoldan anayola inmekte fayda var, zira daha ileride ilginç bir şey yok.
Tekkeköy’ün merkezi
Tekkeköy’ün merkezinde Hükümet Konağı ile Belediye Binası komşu. Konağın önünde bir de Atatürk heykeli yer alıyor.
Çakmak Barajı
Samsun’da bulunan barajlardan, sadece Çakmak Barajı’ndan içme ve kullanma suyu olarak yararlanılıyor. Barajdan, cazibeyle gelen su, arıtma tesisinde arıtıldıktan sonra şehre dağıtılıyor. Samsun’da 2035 yılına kadar yetecek su kapasitesi mevcut. Samsun, içme suyu kalitesi bakımından bölge genelinde 1. sırada, Türkiye genelinde ise, ilk 10 il arasında yer alıyor.
Tekkeköy Mutfağından
Kazlı pilav, etli yufka, kıymalı börek, fırın kebabı yaygın olarak yapılıyor. Ayrıca bölge denizinin bereketli balığı hamsiden yapılan hamsi tava, hamsili pilav, hamsili ekmek, kiremitte hamsi gibi yemekler de çok sık yapılan yemekler arasındadır.