Ladik (Merkez)
Ladik, Samsun'a 82 km uzaklıktadır.Kuzeyinde Kavak, doğusunda Taşova ve batısında Havza ile çevrili, güneyde ise Amasya’ya komşudur. Yayla şenlikleriyle ünlü, şirin bir yerdir. Akdağ'ın kuzey eteklerinde kendi ismini alan geniş bir ova kenarında kurulmuştur. Merkez ilçe nüfusu 8.316, ilçe genel nüfusu ise 18.022. İlçede kışlar uzun ve sert, yazlar ise serin geçiyor. Ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanıyor. Yeşilırmak'ın kollarından biri olan Tersakançayı Lâdik’e hayat veriyor. Lâdik Gölü’nden çıkarak batıya, oradan güneye, daha sonra doğuya kıvrılarak Yeşilırmak'la birleşiyor. Samsun'dan Lâdik'e her zaman ulaşım mümkündür.
Ekonomisini tarım, hayvancılık, sanayi ve ormancılık canlandırıyor.
Yaz ve kış devam eden yağışlar nedeniyle çok çeşitli ürün yetiştirilebiliyor. Yaygın olarak buğday, arpa, yulaf, mısır, şekerpancarı ve ayçiçeği yetiştirilmektedir. Bunların yanı sıra bağ-bahçe sebzeciliği de yapılmaktadır. Lâdik'in yayla olması, hayvancılığın da gelişmesini sağlamıştır. Başta küçük baş hayvan yetiştiriciliği olmak üzere, büyükbaş hayvan yetiştiriciliği, küçük çapta da olsa balıkçılık ve arıcılık da yapılıyor. Akdağ eteklerine kurulan ilçenin 18.585 hektarı orman alanıdır. Bu ormanların bir bölümü, koru ormanı bir bölümü de baltalık ormanıdır.
İlçe merkezi
Kahvehane ve dükkanların çevrelediği meydanda belediye ve kaymakamlık binası yer alıyor. 1943 depremi, tarihi eserlerin büyük bölümünün yıkılmasına neden olmuştur. Bununla birlikte bugün hala ayakta kalan eserler son derece etkileyicidir.
Lâdik yayla şenlikleri
Lâdik yaz aylarında yayla şenlikleri için yurdun dört bir yanından gelenlerle dolup taşıyor. Şenliklerin temel amacı, Lâdik’in turizm potansiyelini komşu ilçelerle paylaşmaktır.
Yayla şenlikleri her yıl Temmuz ve Ağustos aylarında yapılıyor. Çim ve kar kayağının yapılacağı alan olarak tespit edilen Lâdik’e 7 km mesafede Lâdik Yaylası’nda, çeşitli oyun, buzağı yarışması, koç yarışması, bal yarışması, uçurtma yarışması, yamaç paraşütü gösterileri, çim kayağı yarışmaları, planör uçuş gösterileri gibi etkinlikler gerçekleştiriliyor.
Ladik Mutfağı
İlçede yapılan yöresel yemeklerin çoğu hamur işidir. Bunlar; Erişte, Tutmaz Aşı, Mantı, İşkefe Tatlısı, Kaz Pilavı ve şeridi, Çerkez Halüğü, Çerkez Şibsisi, Dabusun, Malakto, Gobi Lobiya, Lobya, Höşmerim, Kadayani gibi çok çeşitlidir. Yemekler gibi ekmekler de çok çeşitli: Somun, Hamursuz, Parmaklı, Lavaş Pide, Dökme, Döndürme, Samsa Ekmeği, Cırlak (Pırıl), Akıtma, Yufka, Mısır Ekmeği. Yöresel yemeklerinin dışında Lâdik'in Tandır Kebabı da oldukça meşhur.