Menü

Bafra (Merkez)

Samsun’a 51 km mesafede olan Bafra, kuzeyden Karadeniz’e açılıyor, güneyinde Kavak yer alıyor. Kızılırmak deltasını kaplayan ve tamamen Kızılırmak tarafından oluşturulan Bafra ovası, güneyindeki Canik Dağları’nın uzantısı olan, 1225 m.  yükseklikteki  Nebyan  Dağı  ile çevrilidir. 

 

Bafra'nın merkezine girerken;

Bafra’ya giren yol çok güzel düzenlenmiştir. Çiçekler ve aralıklarla dikilmiş çamlar insanın içini  açıyor. Her rampadan aşağı inerken her iki tarafta da evler sıklaşıyor. Bafra’nın girişi insanda gelişmiş bir yere  geldiğiniz  hissini  vermektedir. Bafra’da ekonominin lokomotif tarımdır. Başta tütün olmak üzere sebze ve meyvecilik çok gelişmiştir.

 

Derbent Barajı

Derbent Barajı’na gitmek için  Çetinkaya Köprüsü’nden geçip, "Kolay" yoluna sapılıyor. Sapaktan itibaren Asar Kale’ye ulaşmak için yaklaşık  35  km’lik  bir  mesafe  bulunmaktadır . Dağların tepesine kadar tarım yapılıyor. Bu da  bir  anlamda  ormanlık  arazinin yok oluşu demek. Yeni su kanalları yol boyunca sizi takip ediyor. Kızılırmak solunuzda, baraja yaklaştığınızı  müjdeliyor.  Aman  dikkat!!! Yol boyunca karşıdan karşıya geçen kaplumbağalarla   karşılaşabilirsiniz. Yol boyunca gelişimini sürdüren organik mısırlar eşlik ediyor size ve Derbent Barajı karşımızda. Baraj gölünün çevresi de tarım arazi olarak değerlendiriliyor. Baraj gölünün iki tarafında dik yarlara  oyulmuş kaya mezarları insanda hayranlık uyandırıyor.

Bafra’da eğlenceler 

Ramazan ayının 14'ünü 15'ine bağlayan gece ilçede "Sele-Sepet Şenlikleri" adında şenlikler yapılıyor. Sele-sepet gecesi büyüklerle küçüklerin bir arada  eğlendiği  bir  şenliktir.  Eğlence için bir gün önceden hazırlıklar yapılıyor. Herkes çocuğuna halk arasında "sele-sepet" denilen fenerler alıyor. Daha sonra gelecek küçük misafirler  için  şeker,  bozuk  paralar  veya meyve  bulunduruluyor.  Sele-sepet gecesi şenliklerle başlıyor.

Tarım fuarı da ayrı bir şenlik

Her yıl Temmuz ayında tarım fuarı ve geleneksel kavun-karpuz yarışmaları düzenliyorlar.

7 Mayıs Geleneği

Bafralılar,  7  Mayıs  sabahı  kırlara  ve mesirelere giderek gün boyu eğleniyor. O günün sabahı dilekte bulunarak göle ye da akarsuya bir taş atarlarsa, dileklerinin olacağına inanıyorlar.

Bafra Tatları

Bafra, pidesi, köftesi, nokulu ve kaymaklı lokumu ile ünlüdür. Nokul, hamurun  içine  ceviz  ve  kuru üzüm  konularak  yapılır. Bir  de  balkaymak  dondurması meşhur. Günümüzde  ne  yazık  ki unutulmaya  yüz  tutmuş olan Erik Yemeği nefis bir yemektir. Kurutulmuş asıl karaca erik, kuşbaşı et tereyağı ile yapılan Erik Yemeği aynı zamanda midevi ve çok hafiftir.