Menü

Ayvacık (Merkez)

Samsun'un yeşil ilçesi Ayvacık.

1990  tarihinde  Ayvacık  Köyü  ve Keskinoğlu Köyü’nün birleşmesi ile Ayvacık ilçesi kurulmuştur. Samsun’a 62  km  uzaklıktaki  Ayvacık  Tokat, Amasya ve Ordu illeri ile Asarcık, Çarşamba  ve  Salıpazarı  ilçelerine komşudur.Canik   Dağları’nın   kuzey eteklerinde, Suat Uğurlu Baraj Gölü’nün kıyısında yer alan Ayvacık’a ulaşım,   Samsun'dan   Çarşamba'ya kadar  Samsun-Ordu  devlet  karayolu   ve   Çarşamba'dan   sonra   28 km’lik il yolu ile sağlanmaktadır.  Eski  tapular  incelendiğinde  Ayvacık’tan gezi yeri olarak bahsedildiği görülüyor.

Merkezi

Suat  Uğurlu  Baraj  Göleti’nin  kenarındaki Ayvacık’ın yolu virajlı bir yoldur. Zaman zaman rampa tırmanışları, zaman zaman da inişlerle Ayvacık’a varıyorsunuz.

Ayvacık’ın karşı kıyısında da köyleri bulunmaktadır. İki yaka arasında ulaşım küçük bir feribotla sağlanıyor. Belediye binası hemen ilçe girişindedir. Farklı bir yerleşme planı var. Kaymakamlık  binası  girişte,  göl kenarında yer almaktadır.  Ortadaki  yolda  alışveriş için dükkanlar dizilidir.

Göletin etrafında üç-dört tane kahvehane var. Oturup manzaraya karşı bir çay, bir kahve içmek son derece keyifli olmaktadır.

İlçenin büyük bölümü ormanlık arazidir.

Barajın etrafı da fındık ocağı yer alıyor. İlçe halkı fındık ve ormancılıktan geçimini sağlıyor.

Barajdan yayın balığı, aynalı sazan, Japon levreği, kefal çıkıyor. Ayvacık’ın  büyük  bölümü  orman alandır.

Ancak orman vasfını kaybetmiş, alanlar zaman içinde tarım  arazisine  dönüştürülmüştür.

İlçe halkının %90ı tarımla,  kalanı da ticaretle ve balıkçılıkla geçiniyor. Mısır, buğday, arpa ve fındık üretiyor Ayvacıklılar.

1982 yılında hizmete giren Hasan Uğurlu   Yeraltı   Santrali   ile   Suat Uğurlu Hidroelektrik Santrali ülkemizin enerji ihtiyacını karşılayan önemli   santrallerden.

Çam ormanları

Ayvacık’ın özellikle Hasan Uğurlu Baraj Gölü çevresindeki çam ormanlarıyla kaplı alan piknik ve mesiresi alanları ilkbahar ve yaz mevsiminde Samsun'lular tarafından büyük rağbet görüyor.

El Sanatları

Cecim

Ayvacık’ta  el  sanatları  denilince,  ilk akla, el tezgahlarında halis yünden dokunan “cecim” geliyor. Yere sermek için dokunan kilimlere cecim derlerken, kadın ve çocukların bellerine bağladıkları bağlar da cecim olarak adlandırılıyor.

Ayvacık Mutfağı

Ayvacıkın geleneksel yemekleri "keşkek" ve "Haluç". Keşkekin yapılışı oldukça zahmetli, bir o kadar da lezzetli bir yemektir. Önce buğday özü suda iyice pişiriliyor. Bu pişirme işlemi boyunca buğday devamlı olarak karıştırılıyor ve krema kıvamına geliyor. Pişirirken içine kemiksiz, tavuk etini de koyup, et liğme liğme oluncaya kadar karıştırmaya devam ediliyor. Keşkek, kıvamına geldikten sonra üzerine tereyağı ilave edilerek servis yapılıyor.