Menü

Salıpazarı (Merkez)

Yeşilçay ile Terme Çayının kesişme noktasında, dereler arasında kurulmuş olan  Salıpazarı’ndaki üç köprü, ilçenin karakteristik özelliğini   oluşturmuştur.Salıpazarı ile Gökçeli Köyü’nü Kurt Köprüsü, Yavaşbey Köyünü ise   Maviren   Köprüsü   birbirine bağlıyor. Samsun’a  uzaklığı  54 km Güneyinde Erbaa ve Akkuş, doğusunda Terme, batısında Ayvacık,  kuzeyinde  ise  Çarşamba ile komşudur. Yaklaşık 21 bin olan toplam nüfusun yaklaşık 6.156’sı merkezde yaşıyor. Samsun’dan Salıpazarı’na ulaşım  Çarşamba ve Terme ilçeleri üzerinden sağlanıyor.

Yeşil ve Ayazma çayları kırmızı benekli alabalıkları ile meşhur. Yazları çoğunlukla ılıman, kış aylarında ise soğuk  geçen Karadeniz’e özgün iklimi ile hafif karasal iklim arasında bir geçit iklimine sahiptir. Bu nedenle de kış aylarında burada kar yağışı etkili oluyor.

İlçe Merkezi

Fındık bahçelerinin içinden geçerek giriliyor Salıpazarı’na. İlçeye girişte, sol tarafta hükümet konağı yer alıyor. Taşlık yoldan ilerleyince dar bir meydana çıkılıyor. Burası Salıpazarı’nın alışveriş merkezidir.

Şimdi belki de hiç duymadığınız yemek isimlerini sıralayacağız. 

Zagi yani, Makaktu, Bileki Ekmeği, Çerkez pastası. Hepsinin tadı müthiş, kısa tariflerini verdik aşağıda.

Zagi Yani: Koyun eti, un, pirinç, tereyağı, ceviz, höğmen, çorotu, safran, pul biber, sarmısak karıştırılarak yapılıyor.

Makaktu: Taze fasulye, ceviz, yeşil kinzi (taze kişniş), sarımsak, koruk, irhan gibi malzemelerle yapılıyor. 

Bileki  Ekmeği: Mısır  unu kaynar su ile yoğrulup üzerine defne ve tahnal yaprakları serilir ve öylece pişiriliyor.

Çerkez Pastası: Mısır unu, süt, yumurta ve tereyağı ile pişirilip, üzerine et kavurması konularak yeniyor.