Menü

Asarcık (Merkez)

Samsun'un 44 km güneyinde yer alan Asarcık, Türkiye’nin en küçük ilçelerinden biri. 44 km’lik Kaman yolu çok virajlıdır.

Kavak’tan geçen diğer yol daha uzun olsa da (73 km) ulaşım için genelde bu yol tercih ediliyor. Asarcık’a giden yol üzerinde tavuk üretme çiftlikleri ve kireç torbalama fabrikası yer alıyor. Kışın kar yağışının yoğun olduğu dönemlerde merkez ile köy yolları ulaşıma kapansa da bu yılın en fazla 45 gününü kapsıyor.

Asarcık, Kavak ve Çarşamba ile çevrili, Amasya’ya da komşudur. Tipik Karadeniz ikliminin hüküm sürdüğü ilçeye yaklaşırken yüksek bir tepeden baktığınızda ağaçlarla bölünmüş geniş arazilere serpiştirilmiş evler ve arazinin ortasından geçen otoyol ile kenarındaki tarihi cami minaresi, size huzur içinde, küçük ve şirin bir ilçede olduğunuzu hatırlatıyor.

Kuyumcuoğlu   köyü   Kocayusuf Bacak mevkiindeki höyük ilk  Tunç  çağı,  2  bin  ve  Hellenistik dönemde iskan görmüştür kılavuzlu  Köyü  Narlı  mahalesindeki   tümülüs   Emir   Musa   köyü Horoz  tepe  tümülüsü  ve  Biçincik mahallesi    Şatiba    mevkiindeki tümülüs Antik çağdan günümüze gelen izlerden birkaçıdır.

 

İlçe merkezi

Meydanın tam ortasında büyük bir süs  havuzu  var.  Havuzun  etrafını restoranlar ve dükkanlar çevrelemiş.

Bir tarafta da köylere ulaşımı sağlayan araçların bulunduğu garaj var. Ekili dikili alan pek bol Asarcık’ta. Tarım,   ilçenin   geçim   kaynağı olarak  önemli  rol  oynuyor.  Buğday, mısır, arpa ve şekerpancarı yetiştiriyor köylüler. Arıcılık da yapıyorlar  ama  kendi  ihtiyaçlarını karşılayacak kadar.

Köydeki tarihi camii ve kiliseler hala ayaktadır.

Asarcık’taki  Kılavuzlu  ve  Gökgöl köylerindeki   tarihi   camiler   ile Ayaklıalan Köyü’ndeki eski kilise, hala zamana direniyor.   Ayaklıalan  Köyü’nde  cami,  kilise ve okul yan yana. Ne yazık ki kilise   defineciler   tarafından   tahrip edilmiştir. Gökgöl Camisi 1180 yılında ahşap olarak yapılmıştır. İlk kez 1291 yılında, 1970 yılında ise son kez tamir görmüştür.

Piknik Alanları

Asarcık’ın  merkezindeki  ormanlık alan, Ayaklıalan Köyü yakınlarındaki kilisenin çevresi ve Yarımca Köyü civarındaki yeşil alan piknik için elverişli alanlar.

Asarcık Panayırı

Eylül aylarında düzenlenen ve halkın büyük ilgi gösterdiği panayırda at yarışları, güreş müsabakaları ve halk  konserleri  yapılıyor.  Büyük bir de pazar kuruluyor. Asarcık panayırına çevre ilçelerinden büyük rağbet oluyor, panayır boyunca hareketlilik yaşanıyor.

Asarcık Mutfağı

Yörenin en gözde yemeklerinde kümes hayvanlarının ön plana çıktığını görüyoruz. Asarcıklı ev hanımları son derece lezzetli Çerkez tavuğu ve kaz tiridi (yufkası) yapıyor. Yolunuz düştüğünde, eğer ikram ederlerse sakın geri çevirmeyin.